Penganalisis: Sukar untuk mencari alternatif untuk keupayaan sistem penyeragaman dan proses industri pembuatan China

Dec 01,2022

Jonathan Goldberg, pengasas D2D Advisory, sebuah agensi analisis, berkata baru -baru ini walaupun saluran paip itu panjang dan sukar, syarikat -syarikat Amerika kini kelihatan tidak dapat dielakkan untuk mengurangkan atau menghapuskan kebergantungan mereka sepenuhnya terhadap China.

Goldberg percaya bahawa produk cip sebenarnya dicerna di China menyumbang 10% - 15% daripada permintaan global. Dengan proses penggantian domestik, tidak kira apa yang dilakukan oleh syarikat -syarikat Amerika di China, bahagian yang terakhir akan menurun. Di sisi bekalan, pengeluar Amerika mempunyai kebergantungan tertentu terhadap China dalam proses pengedap dan ujian. Tetapi pada umumnya, negara -negara lain mempunyai keupayaan untuk membuat sebahagian besar kekosongan. Goldberg percaya bahawa syarikat Amerika akan mempunyai banyak pilihan.

Goldberg menegaskan bahawa perkara yang paling sukar untuk mencari alternatif adalah keupayaan sistem standardisasi dan proses industri pembuatan China. Beliau juga mendedahkan bahawa Apple merancang untuk memindahkan sepenuhnya sebahagian besar pengeluaran produknya ke kawasan di luar tanah besar China dalam tempoh tujuh tahun akan datang, yang juga agak lama untuk Apple, yang mungkin merupakan syarikat terbaik di dunia dalam pengurusan rantaian bekalan produk elektronik, terutama untuk yang lain.

Goldberg juga mengatakan bahawa unilateralisme Amerika Syarikat sukar diiktiraf oleh sekutunya pada masa ini. "Serangan tiba -tiba" peraturan BIS Oktober baru dikritik oleh banyak sekutu yang terkena dampak.

Goldberg mencadangkan agar Amerika Syarikat harus menggunakan lebih banyak leverage untuk memanfaatkan sekutunya, seperti mengenakan sekatan ke atas pengeluar panel Cina. Sekatan sedemikian tidak ada kaitan dengan kepentingan Amerika Syarikat, tetapi mereka boleh menggembirakan sekutu Asia Timur. Di samping itu, sekatan ke atas cip kereta Cina dapat melambatkan pembangunan pengeluar kereta Cina dan akan dialu -alukan oleh Jerman.
Produk RFQ