Hilangkan bonjol di belakang? Siri Apple iPhone 15 akan dilengkapi dengan sensor imej terkini Sony

Nov 29,2022

Menurut laman web Nikkei Cina, model siri iPhone 15 Pro yang Apple akan dilancarkan tahun depan akan dilengkapi dengan sensor imej terkini Sony. Dilaporkan bahawa peranti ini boleh membawa kualiti pengimejan yang lebih baik dan pelbagai dinamik yang lebih tinggi, dan dapat menangkap butiran muka dengan baik walaupun dalam persekitaran lampu latar yang kuat.

Dilaporkan bahawa sensor imej generasi baru Sony telah menggandakan tahap isyarat tepu setiap piksel. Sensor boleh menangkap lebih banyak cahaya dan mengurangkan pendedahan yang berlebihan atau kurang jelas di bawah tetapan tertentu, menjadikan kamera telefon pintar lebih sesuai untuk fotografi potret, walaupun di bawah lampu latar yang kuat.

Penyelesaian Sony Semiconductor telah membangunkan sensor imej baru, yang akan dihasilkan di kilang Nagasaki dan mula menghantar ke Apple dan pengeluar telefon pintar lain. Memenangi pesanan besar dari Apple boleh membawa Sony kelebihan daya saing dalam teknologi fotografi definisi tinggi, meletakkan tekanan pada pesaing utamanya Samsung Electronics. Seorang eksekutif di pengeluar komponen mengatakan bahawa "keadaan mungkin berubah dalam setahun atau dua".

Menurut data Omdia, sebuah syarikat analisis British, Sony menyumbang 44% daripada bahagian global sensor imej CMOS tahun lepas, sementara Samsung menduduki tempat kedua dengan hanya 18.5%. Tetapi bahagian Sony telah merosot dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada tahun 2020, disebabkan ketegangan antara Amerika Syarikat dan China, Sony kehilangan hubungan perniagaan dengan pengeluar telefon pintar Cina.

Pada bulan Mei tahun ini, Sony mengumumkan bahawa ia merancang untuk menyediakan perbelanjaan modal 900 bilion yen (kira -kira 6.46 bilion dolar) untuk sensor imej dalam tiga tahun hingga tahun fiskal 2023, meningkatkan angka yang dirancang sebelumnya sebanyak 200 bilion yen. Di kilang Nagasaki, kumpulan itu memperluaskan kilang terbarunya, yang beroperasi tahun lepas.

Perlu diingat bahawa dilaporkan bahawa iPhone 15 akan memperkenalkan kamera Periscope, iaitu, dengan menggunakan sistem kamera lipat, kelebihannya adalah untuk mengurangkan bulge bahagian kamera. Sensor Sony baru yang diterangkan oleh Nikkei mungkin kamera sudut lebar, dan Apple pada umumnya akan menetapkan kanta sudut lebarnya sebagai kamera utama iPhone. Pengenalan pemproses imej Sony ke dalam siri iPhone 15 akan meninggalkan lebih banyak ruang antara lensa dan sensor dengan menggunakan sistem kamera lipat, membawa zum optik yang lebih baik ke telefon pintar, dan mengurangkan bulge kamera di belakang telefon.
Produk RFQ