Melexis 'Marc Biron: China masih merupakan salah satu pasaran penting syarikat

Nov 28,2022

Menurut Eenews, Melexis, pengeluar cip fabless Belgium, telah menjadi teras kekurangan cip dan tidak menunjukkan tanda -tanda berhenti.

"Dari perspektif pendidikan, semikonduktor adalah emas baru," kata Marc Biron, Ketua Pegawai Eksekutif, kepada Eenews Europe. "Kereta anda, komputer peribadi anda, telefon bimbit anda, PS5 anda, kerana semikonduktor, ini adalah peranti yang hebat. Sekarang, kerana kekurangan cip dan bil cip, semikonduktor lebih prihatin, jadi sangat penting untuk membina semula ekosistem dalam ekosistem dalam Eropah, yang sangat lemah pada masa ini. "

Sebilangan besar perniagaan syarikat berada dalam bidang automotif. Kesan Dewan dan masa sensor penerbangan dihasilkan oleh kilang OEM Eropah X-FAB. Kekurangan ini telah membawa kepada perubahan penting dalam perniagaan.

"Kami telah terlibat dalam kekurangan semikonduktor dan bekalan dan permintaan yang tidak sepadan. Dia menggantikan pengerusi semasa Fran ç oise Chombar pada bulan Ogos 2021.

Jualan syarikat pada suku terakhir ialah EUR 219 juta (USD 219 juta), naik 5% bulan ke bulan dan 35% tahun ke tahun. Ia menjangkakan jualan kira -kira 220 juta euro pada suku keempat, peningkatan kira -kira 29% untuk sepanjang tahun.

Kekurangan cip

"Ini sangat menarik, kerana kami telah menghubungi pengeluar peralatan asal yang belum pernah kami temui sebelum ini, dan saya fikir kami akan mengambil ini sebagai asas, tetapi kebanyakan pelanggan mengakui bahawa Melexis telah cuba menyelesaikan masalah ini, dan kami mempunyai sangat terbuka Komunikasi dengan semua orang, "kata Byron.

"Hari ini, perkadaran industri kereta adalah 90/10, dan kini 80/20, tetapi sukar untuk meningkatkan perniagaan bukan kereta kerana kita perlu memperuntukkan wafer kepada pelanggan kereta," katanya. "Jadi, kami tidak bercakap tentang penciptaan perniagaan, tetapi mengenai kekurangan pengurusan, tetapi saya benar -benar percaya bahawa dalam beberapa bulan akan datang, kami akan meneruskan penciptaan permintaan.

"Semua aplikasi inovatif kami masih diperuntukkan, dan bekalan dan permintaan tidak sepadan - kami fikir ketidakcocokan produk ini tidak akan berakhir," katanya.

"Pada suku ketiga, barisan produk tertunggak adalah sensor dan pemandu semasa, yang terus didorong oleh permintaan yang tinggi untuk aplikasi kenderaan elektrik. Di samping itu, produk pencahayaan alam sekitar kami terus berkembang dalam aplikasi keselesaan automotif."

"Kami perlu meningkatkan keupayaan ujian Melexis dengan peralatan baru, dan masa penghantaran peralatan ini agak panjang." Katanya.

China

Beliau berkata bahawa China, seperti Korea Selatan dan Asia, adalah pasaran penting bagi syarikat itu, tetapi ia tidak terjejas oleh rangkaian bekalan atau isu perdagangan.

"Dari perspektif rantaian bekalan tulen, Melexis hampir tidak terjejas, kerana kami tidak menggunakan pembekal Cina, kebanyakan perhimpunan tidak berada di China, dan semua ujian dan pengesanan kami tidak di China, jadi kami tidak terjejas," katanya.

"Kami mempunyai pasukan penciptaan perniagaan di China, dan kami telah menyesuaikan kaedah kerja yang berkaitan dengan Covid," katanya. "Kami telah melakukan pekerjaan yang baik, kami masih dapat mewujudkan banyak peluang baru dan menyelesaikan beberapa kemenangan reka bentuk. Yang penting ialah China berada di kedudukan utama dalam elektrik. Terdapat lebih banyak produk elektronik dalam kereta, jadi perniagaan ini sangat penting. "
Produk RFQ