Pendapatan Semikonduktor boleh menurun sebanyak 4.1% tahun depan, dan rantau Asia Pasifik adalah rantau yang paling buruk

Nov 30,2022

Menurut ramalan Pertubuhan Statistik Perdagangan Semikonduktor Dunia (WSTS), pendapatan semikonduktor global mungkin jatuh kepada 556.5 bilion dolar pada tahun 2023, 4.1% kurang daripada tahun ini; Penjualan cip memori boleh berkurangan sebanyak 17%, yang akan menjadi kategori produk dengan penurunan terbesar. Rantau Asia Pasifik akan menjadi rantau yang paling buruk pada tahun ini dan seterusnya.

WSTS mengeluarkan laporan ramalan semikonduktor terkini (30) hari ini. Diharapkan pendapatan semikonduktor global tahun ini dijangka meningkat kepada 580.1 bilion dolar AS, peningkatan sebanyak 4.4% berbanding tahun lepas, lebih rendah daripada 13.9% yang dianggarkan pada bulan Ogos.

WSTS berkata disebabkan peningkatan inflasi dan permintaan yang lemah di pasaran terminal, terutamanya perbelanjaan penggunaan, agensi itu secara khusus menurunkan ramalan pendapatan semikonduktor untuk tahun ini. Dibahagikan dengan produk, hasil cip memori mungkin menurun sebanyak 12.6%, menjadi bidang yang paling teruk. Hasil komponen, sensor dan IC analog yang dipisahkan masih dijangka meningkat sebanyak lebih daripada 10%, dengan kadar pertumbuhan sebanyak 12.4%, 16.3% dan 20.8% masing -masing.

Secara global, WSTS menganggarkan bahawa pendapatan pasaran AS dijangka meningkat sebanyak 17%, yang merupakan rantau ini dengan kadar pertumbuhan terbesar; Pendapatan pasaran Eropah dan Jepun masing -masing akan meningkat sebanyak 12.6% dan 10%; Pasaran Asia Pasifik adalah pasaran yang paling teruk, dengan pendapatan mungkin berkurangan sebanyak 2%.

Melihat ke hadapan untuk 2023, WSTs menjangkakan bahawa pendapatan semikonduktor global mungkin jatuh kepada 556.5 bilion dolar AS, yang akan berkurangan sebanyak 4.1%, lebih rendah daripada anggaran asal sebanyak 4.6%. Hasil cip ingatan mungkin berkurangan sebanyak 17%lagi, yang masih akan menjadi produk yang paling buruk. Hasil komponen yang dipisahkan dijangka meningkat sebanyak 2.8%, hasil optoelektronik dan sensor akan meningkat sebanyak 3.7%serentak, dan hasil analog IC akan meningkat sebanyak 1.6%.

Wilayah Asia Pasifik masih akan menjadi rantau yang paling teruk, dan hasil pasaran akan berkurang sebanyak 7.5% pada tahun 2023,; Hasil pasaran AS dijangka meningkat sebanyak 0.8%; Hasil di Eropah dan Jepun akan meningkat sebanyak 0.4%.

IC Insights, sebuah organisasi penyelidikan pasaran, percaya bahawa jualan semikonduktor global dijangka berkembang sebanyak 3% pada tahun 2022 dan menetapkan rekod jualan baru sebanyak 636 bilion dolar. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh permintaan yang lemah, inventori yang tinggi dan faktor lain, jumlah jualan semikonduktor dijangka berkurangan sebanyak 5% pada tahun 2023.