Pejabat Presiden Korea Selatan: Musk Salam Korea Selatan sebagai objek pelaburan nombor satu

Nov 24,2022
Menurut digitim, menurut pejabat Presiden Korea Selatan Yin Xiyue, Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, berkata bahawa dia percaya Korea Selatan adalah pilihan pertama untuk pelaburan.


Menurut pejabat Yin Xiyue, ucapannya datang dari pertemuan maya antara Musk dan Yin Xiyue. Musk berkata bahawa beliau akan membuat apa -apa keputusan pelaburan selepas kajian menyeluruh mengenai keadaan pelaburan, termasuk sumber manusia dan teknologi.

Yin Xiyue juga mendengar rancangan Musk untuk membina kilang super lain di Asia untuk menghasilkan kenderaan elektrik. Kilang utama Tesla di Asia terletak di Shanghai, China - kapasitinya baru -baru ini meningkat dua kali ganda kepada kira -kira 1 juta kereta setahun.

Menurut pejabat Yin Xiyue, Musk juga menyatakan kesediaannya untuk melabur secara aktif dalam infrastruktur kenderaan elektrik Korea Selatan dan mengembangkan kerjasama rantaian bekalan dengan ketara dengan perusahaan Korea Selatan. Pejabat Yin Xiyue mengatakan bahawa Musk meramalkan bahawa menjelang 2023, bilangan bahagian yang dibeli dari syarikat Korea Selatan akan meningkat kepada sekurang -kurangnya $ 10 bilion.

Wakil Tesla tidak segera bertindak balas terhadap e -mel yang meminta komen.

Tesla telah membeli banyak bahagian auto yang dibuat Korea, termasuk pembekal bateri jangka panjang LG Energy Solution Ltd. Malah, Jeon HyEyoung, penganalisis dengan Seoul Daol Investment & Securities Co., berkata bulan lalu bahawa prospek LG Energy adalah optimis, sebahagiannya kerana meningkat Output kilang Shanghai Tesla.

LG Energy berkata pada bulan Jun bahawa ia akan membelanjakan $ 452 juta untuk membina barisan pengeluaran bateri 4680 baru. Tesla menonjolkan bateri generasi akan datang sebagai kunci untuk membuka kunci kenderaan elektrik yang lebih murah dan lebih popular.

Korea Selatan juga merupakan rumah kepada Hyundai Motor Co. dan Kia, dua pengeluar kereta terbesar di dunia, dan pengeluar bateri lain, seperti SK on Co dan Samsung Sdi Co. Ia adalah enjin pertumbuhan utama ekonomi dan percaya bahawa tinggi -Tech Supply Network dengan Amerika Syarikat adalah penting.

Pada bulan Ogos, kerajaan Biden menandatangani Akta Pengurangan Inflasi, yang tidak termasuk insentif cukai untuk kenderaan elektrik yang dipasang di luar negara. Akibatnya, hubungan AS Korea Selatan tegang.

Di samping China, di mana Tesla mempunyai banyak perniagaan, Korea Selatan bukanlah negara pertama di rantau ini untuk menarik kasturi.

Yin Xiyue juga memberitahu Musk bahawa kerajaan Korea akan secara aktif meningkatkan peraturan yang boleh menyebabkan kesukaran untuk pelabur asing menjalankan perniagaan di Korea Selatan.