Kilang TSMC Kaohsiung secara rasmi memulakan pembinaan dan akan dihasilkan secara besar -besaran pada tahun 2024

Nov 21,2022

Menurut Ekonomi Harian, TSMC berkata baru -baru ini bahawa selepas penyediaan tanah, kilang Kaohsiung kini secara rasmi sedang dalam pembinaan dan akan dihasilkan secara besar -besaran pada tahun 2024 seperti yang dirancang.

Pada suku keempat, kadar penggunaan kapasiti proses 7nm TSMC telah dilonggarkan. Pembinaan kilang 7nm di Kaohsiung telah ditangguhkan buat sementara waktu, dan loji 28nm masih mengikut jadual. Trend tumbuhan Kaohsiung TSMC telah menarik banyak perhatian dari semua lapisan masyarakat. Sebelum ini, Wei Zhejia, presiden TSMC, mengatakan bahawa Kaohsiung pada asalnya merancang dua kilang, dan aspek 7nm akan sedikit diselaraskan. Hanya kelewatan sementara tidak akan mengubah proses, dan aspek 28nm akan dijalankan seperti yang dijadualkan.

Berita itu mengatakan bahawa projek loji nanometer TSMC 28 telah dianugerahkan pada hari Jumaat, dan pembinaan itu dijalankan oleh syarikat pembinaan bersama.

Dilaporkan bahawa TSMC 7nm dan 6nm keluarga yang sama pada asalnya merupakan proses pembuatan utama, dan pendapatan menyumbang 30% pada suku kedua. Walau bagaimanapun, pada separuh kedua tahun ini, pelanggan menghadapi pelarasan inventori dan pemotongan pesanan segera, mengakibatkan penurunan yang mendadak dalam penggunaan kapasiti. TSMC adalah yang pertama melonggarkan proses pembuatan lanjutannya. Oleh itu, TSMC secara serentak menyesuaikan perancangan kapasiti tumbuhan Kaohsiung, memberi keutamaan kepada proses 28nm.