Ketua Intel Wafer Foundry Service meletak jawatan!

Nov 22,2022

Menurut daftar itu, Randhir Thakur, ketua perkhidmatan Intel OEM, telah meletak jawatan. Penganalisis berkata bahawa syarikat itu akan "sangat sukar" dalam beberapa tahun akan datang.

Intel berkata dalam e -mel bahawa Takur "telah memutuskan untuk meletakkan jawatan dan mencari peluang di luar syarikat". Tetapi "dia akan tetap berkhidmat sehingga suku pertama 2023 untuk memastikan peralihan yang lancar kepada pemimpin baru."

Menurut berita, William Moss, jurucakap Intel, mengesahkan berita itu.

"Kami mengucapkan terima kasih kepada Takur atas kemajuan besar yang telah dibuatnya untuk IFS (perkhidmatan Wafer Foundry) dan untuk meletakkan asas bagi Intel untuk menjadi faundri bertaraf dunia." Moss berkata dalam satu kenyataan.

Matthew Ramsay, penganalisis semikonduktor di Cowen, berkata bahawa dia memegang pandangan seimbang pada stok Intel. Intel akan menjadi sukar dalam masa terdekat, dan sama ada pelan transformasi dapat berjaya belum ditentukan. Pada pandangannya, selepas 2022 yang sukar, tahun 2023-2024 mungkin sukar bagi Intel.

Perkhidmatan Intel OEM adalah sebahagian daripada strategi Kissinger's IDM 2.0. Pelan ini adalah untuk menggandakan pembuatan pada tahun 2025 dan melepasi TSMC dan Samsung dalam bidang pembuatan cip lanjutan. Menurut data, pada suku ketiga, perkhidmatan Intel OEM hanya menjana $ 171 juta, menyumbang 1.1% daripada pendapatan $ 15.3 bilion syarikat dalam tempoh yang sama.