Para pemimpin Korea Selatan dan Belanda bertemu untuk mengukuhkan kerjasama dalam industri semikonduktor

Nov 18,2022

Menurut Bloomberg, Presiden Korea Selatan Yin Xiyue dan Perdana Menteri Belanda Mark Rutte bertemu dan membincangkan cara mengukuhkan hubungan keselamatan ekonomi. Kedua -dua pihak mencari kerjasama dalam industri cip.

Dalam satu kenyataan bersama selepas sidang kemuncak yang diadakan di Seoul pada hari Khamis, kedua -dua pemimpin itu mengatakan bahawa kedua -dua pihak menekankan pentingnya memperkuatkan kerjasama yang ada di antara industri semikonduktor kedua -dua negara, dan menyatakan sokongan untuk mengekalkan fleksibiliti bekalan industri rantai.

Kenyataan itu tidak menyebut China atau Amerika Syarikat, dan tidak menyebutkan sebarang butiran kerjasama antara pengeluar cip kedua -dua negara dalam usaha untuk menangani peraturan semikonduktor kerajaan Biden.

Sebelum ini, menurut Nikkei News, ASML, sebuah gergasi fotolitografi Belanda, akan menubuhkan pangkalan teknologi di Korea Selatan untuk memperbaiki proses peralatan pembuatan "remanufacturing", dan memberikan sokongan teknikal kepada perusahaan pelanggan. Pangkalan ini akan ditempatkan di Huacheng, kira -kira 40 kilometer di selatan Seoul, dengan jumlah pelaburan sebanyak 240 bilion won (181 juta dolar AS) dan kawasan seluas 16,000 meter persegi.