Pegawai Vingroup mengumumkan pembinaan kilang bateri fosfat lithium pertama Vietnam, dengan rakan kongsi Gotoon High Tech

Nov 19,2022

Securities Times E Company melaporkan bahawa pada 18 November, Vingroup, kumpulan perusahaan swasta terbesar di Vietnam, mengeluarkan kenyataan yang mengumumkan bahawa pembuatan bateri dan penyelidikan dan pembangunan syarikat Vines Energy Solutions dan Tech Gotoon telah memecah tanah di kilang usaha sama mereka di Yong di Yong 'Zon ekonomi, wilayah Ha Tinh, Vietnam, untuk menghasilkan bateri fosfat besi lithium, terutamanya untuk bateri kenderaan elektrik dan sistem penyimpanan tenaga (ESS).

Difahamkan bahawa projek itu mempunyai jumlah pelaburan hampir 6.33 trilion Vietnam Dong (kira -kira 275 juta dolar AS), meliputi kawasan seluas 14 hektar, dan mempunyai kapasiti tahunan reka bentuk 5GWh. Diharapkan pengeluaran berskala besar akan bermula pada suku ketiga tahun 2024, dan ia akan menjadi kilang bateri fosfat lithium pertama di Vietnam.

Sebelum ini, Gotoon High Tech berkata pada platform interaksi pelabur bahawa syarikat itu sangat menanam teknologi bateri fosfat besi lithium dan sangat diiktiraf oleh pelanggan dan pasaran dengan produk berkualiti tinggi dan selamat. Sejak tahun ini, syarikat itu telah menubuhkan perkongsian strategik dengan beberapa perusahaan penyimpanan fotovoltaik dan tenaga terkemuka di rumah dan di luar negara, dan ruang penghantaran dan pasaran syarikat dalam bidang penyimpanan tenaga sangat menjanjikan.

Menurut maklumat awam, pada separuh pertama tahun ini, Gotoon High Tech telah mengumpulkan 26 pelanggan kereta penumpang, 14 pelanggan kereta penumpang dan 27 pengguna kenderaan khas, antaranya, pelanggan kereta penumpang termasuk Chery Automobile, SAIC GM Wuling, JAC Automobil, Automobil Chang'an, Automobil Dinding Besar, Automobil Running Zero, dan lain -lain; Pada masa akan datang, Tech Gotoon juga akan meningkatkan kerjasama dengan Tata India, Volkswagen Jerman, Vinfast Vietnam dan R Company Amerika Syarikat untuk mempercepatkan pengembangan pasaran antarabangsa. Menurut pelan itu, Tech Gotoon akan membentuk kapasiti bateri lithium sebanyak 300GWh pada tahun 2025, termasuk 100GWh di luar negara.