Pegawai Belanda mengulangi bahawa mereka tidak akan secara membabi buta mematuhi langkah -langkah kawalan eksport AS terhadap China

Nov 23,2022

Menurut Bloomberg, Menteri Perdagangan Belanda, Liesje Schreinemacher baru -baru ini mengatakan bahawa Belanda akan mempertahankan kepentingan keselamatan dan ekonomi negara ketika menjual peralatan cip ke China. Ini selanjutnya membuktikan bahawa Belanda enggan mematuhi selepas Amerika Syarikat berunding bahawa Belanda harus mengambil langkah -langkah kawalan cip yang sama terhadap China.

Schreinemacher berkata bahawa Belanda akan membuat keputusan sendiri mengenai penjualan peralatan cip ASML ke China dalam rundingan peraturan perdagangan dengan Amerika Syarikat dan sekutu lain. "Adalah penting bahawa kita mempertahankan kepentingan kita sendiri - keselamatan negara dan kepentingan ekonomi kita. Jika kita memasukkannya ke dalam bakul EU dan berunding dengan Amerika Syarikat, hasil akhir ialah kita menghantar mesin litografi UV yang mendalam ke Amerika Syarikat, Keadaan kita akan menjadi lebih teruk. "

Schreinemacher berkata dalam satu wawancara Jumaat lalu bahawa Belanda tidak akan sepenuhnya menyalin langkah -langkah Amerika Syarikat dan akan membuat penilaian sendiri selepas berunding dengan Amerika Syarikat, Jepun dan sekutu lain.

Menurut data, ASML ditubuhkan pada tahun 1984 dan kini mempunyai lebih daripada 35000 pekerja. Sebagai pemimpin global dalam teknologi fotolitografi, ASML kini memegang lebih daripada 60% daripada bahagian pasaran fotolitografi global, dan juga satu -satunya pengeluar di dunia yang dapat membekalkan fotolitografi EUV (ekstrem ultraviolet) untuk proses lanjutan pada 7nm dan ke bawah. Oleh itu, Belanda akan menjadi kunci kepada Perang Sains dan Teknologi.

Menurut laporan kewangan tahunan ASML 2021, tanah besar China telah menjadi pasaran ketiga terbesar, menyumbang 14.7% daripada perolehan globalnya pada tahun 2021 (iaitu 2.7 bilion euro). Pada tahun 2021, penghantaran tanah besar Cina menyumbang 16% daripada penghantaran globalnya. Belanda berharap dapat mengekalkan China sebagai pasaran utama.
Produk RFQ